2011. április 10., vasárnap

1. (folyt.)

Egy órával később az áldozat lakásában Heat nyomozó, mint a megtestesült türelem, egy antik karosszékben ült a feleséggel és annak 7 éves fiával szemben. Egy kék jegyzetfüzet pihent az ölében. Egyenesen ült, kezét a karfán nyugtatva, akár egy királyi fenség.

Mikor észrevette Rookot, amint a szoba másik végéből őt figyeli, elfordult és tanulmányozni kezdte a falon lévő Jackson Pollock képet. Azon elmélkedett, hogy festék nyomai mennyire emlékeztetik a földszinten lévő pincér kötényére. Zsaru agya filmet kezdett vetíteni a tragédia helyszínéről, a zaklatott dolgozók arcáról, a hullaszállító furgonról, amely Matthew Starr ingatlanmágnás testét rejtette. Heat azon tűnődött, hogy vajon Starr öngyilkos lett-e. A gazdaság, vagy még valószínűbb, a hiánya sokszor okozott már efféle tragédiát. Manapság az ország bármely nap átváltozhatott egy kulccsá, mely felfedezi a következő iparmágnás vagy ügyvezető igazgató gyilkosságát, öngyilkosságát. Az egó lett volna az ellenszer? Matthew Starr nem írt könyvet az egóról, de az biztos, hogy Ő végezte a papírmunkát.
Az erkély felől jövő elfojtott nevetés hívta fel Nikki Heat figyelmét, ahol Raley és Ochoa nyomozó tartózkodott. A duó előszeretettel érezte jól magát a tetthelyeken, míg dolgoztak. Kimberly Starr egy hosszú ölelésben csaknem összeroppantotta fiát, habár úgy tűnt, ez Őt nem nagyon izgatja. Heat elnézést kért és áthaladt a szobán, egyenesen az erkély felé. Menet közben az ablakokon átszűrődő fény meg-meg világította, jegyzettömbét egy üres lapra hajtotta.
- Tettesd, hogy átnézzük a jegyzeteket. - Raley és Ochoa koncentráló zavart arckifejezést váltottak, ahogy közelebb ért hozzájuk.
- Hallottam, hogy nevetgéltetek.
- Jesszus… - mondta Ochoa. Összerezzent és egy izzadságcsepp mászott le az orra hegyén, majd csöppent le Nikki jegyzetfüzetére.
- Na ide hallgassatok. Tudom, hogy nektek ez csak egy újabb tetthely. De a bent lévő család csak ezt az egyet tapasztalta meg. Érthető voltam? Rendben.  - Az ajtó felé fordult, majd vissza. - Mikor szabadulunk? Hallani akarom azt a viccet. Hasznát venném.
Mikor Heat visszatért a szobába, a dadus próbálta eltávolítani a szobából a gyereket.
- Vigye ki egy kis időre Matty-t Agda. De ne a bejárathoz. Hall engem? Ne a bejárathoz. - kihúzott egy újabb zsebkendőt és kifújta az orrát.
Olyan meleg van a parkban - torpant meg Magda. A skandináv dadus csinos volt, lehetett volna Kimberly húga is.
Heat összevetette a korkülönbséget Kimberly Starr - aki lehetett körülbelül 28 - és a halott férje között, aki már a 60-as éveit taposta. Fiúk, lányok, feltételezhetjük, hogy Trófea feleség?
Matty helyzetére a megoldás a filmnézés volt. Az új Pixar filmnek most volt a premierje és annak ellenére, hogy az első nap már látta, meg akarta nézni még egyszer. Nikki megjegyezte magának, hogy az unokahúgát is el kell majd vinnie rá a hétvégén. Az a kislány imádta az animációs filmeket. Akárcsak Nikki. Nincs jobb alibi egy kis ártatlan időtöltésre, mint az unokahúgával való rajzfilmnézés.
- Még egyszer, őszinte részvétem Mrs. Starr.
- Köszönöm, nyomozó. - Távolinak hallatszott a hangja. Kimérten ült, elsimítva nyári ruhájának redőit, szórakozottan csavargatva zsebkendőjét.
- Tudom, ez nem a legjobb időpont, de fel kell tennem néhány kérdést.
- Megértem. - Megint csak a gyenge hang. Meggyötört, távoli és még milyen? Heat ezen tűnődött. Igen, ezek a megfelelő kifejezések.
- Itt tartózkodtak, mikor az esemény bekövetkezett? - kattintotta ki a tollát Heat.
- Nem, hál’ Istennek. Elmentünk. - A nyomozó írt egy rövid sort és összekulcsolta a kezét. Kimberly várt, forgatva egy darab fekete ónix követ a nyakláncán, majd megtörte a csendet.
- Elmentünk a dínó kiállításra Amszterdamba. Ettünk hideg kátránylevest. Olvasztott csokoládé jégkrém dínós gumicukorral. Matty imádja a kátránylevest.
Rook leült Heattel szemben.
- Nem tudja esetleg, hogy bárki más itthon volt-e?
- Nem, nem hiszem. - Úgy tűnt, mintha csak most vette volna észre a férfit. - Találkoztunk már? Ismerősnek tűnik.
- Mr. Rook újságíró. - válaszolt gyorsan Heat. Egy riporter, akivel nem hivatalosan együtt dolgozunk. Nagyon nem hivatalosan.
- Egy újságíró…Ugye nem kerekít egy sztorit a férjemről?
- Nem. Nem pontosan. Csak megfigyelem a csoport munkáját.
- Akkor jó. Mert a férjemnek nem tetszene. Mindig azt mondta, hogy minden újságíró egy seggfej.
Nikki Heat megnyugtatta az igazáról, de nagy egyetértésében Rookra nézett.
- Észrevett mostanában valami változást a férje viselkedésében? - folytatta.
- Matt nem lett öngyilkos, még csak nem is gondolhatott rá. - higgadt válaszából sütött az idegesség.
- Mrs. Starr, csak biztosak akarunk lenni, hogy…
- Nem! A férjem szeretett engem és a fiunkat. Szeretett élni. Zöld technológiával épített az Isten szerelmére. Miért kérdeznek hülyeségeket, mikor már rég a gyilkos nyomába eredhettek volna?

2 megjegyzés:

  1. Már most imádom a könyvet :D.Nagyon várom a folytatást ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszönet a visszajelzést ;-) Örülök, ha tetszik. :-)

    VálaszTörlés