2011. november 27., vasárnap

2.

Nikki Heat futó léptei visszhangot vertek az alagút betontalaján. Nem is csatorna volt, hanem egy elég tágas szervizalagút, melyen keresztül könnyedén szállíthattak kiállítási tárgyakat a múzeumba és onnan ki. Pontosabban két múzeumba: az Amerikai Történelmi Múzeumba és a Planetáriumba. A narancssárga fényű lámpák jól megvilágították a helyet, de még így sem látott tovább az alagút kanyarulatán. Ezenkívül még csak lépéseket sem hallott és ahogy befordult, már látta is, hogy miért.

Az alagút egy zsákutca volt, végében egy raktárral. Senki sem volt ott. Végül észrevett két ajtót. A jobboldali a történelmi múzeumba, a baloldali pedig a planetáriumba vezetett. Döntenie kellett, így megérzésére hagyatkozva nekilendült a történelmi múzeum ajtajának. Zárva volt. A francba a megérzésekkel. A planetárium szerviz ajtaja megadta magát. Előhúzta a fegyverét és bement.
Ahogy belépett, hátát a ládáknak vetve haladt. A kiképzője mindig azt tanította neki, hogy használja ki a nagyobb tereket és stabilan helyezkedjen minden irányban. Viszont szűk helyeken, ahol számos sarok volt, a saját módszerére támaszkodott. A lehető legkevesebbet igyekezett mutatni, nehogy célba vehessék, mégis haladt előre. Gyorsan végzett a terepszemlével. Egy távolabbi sarokban észrevette a lépcsőt. Ahogy megközelítette, az emeleten valaki nekivágott egy ajtót a falnak. Addigra Heat már kettesével szedte a lépcsőfokokat. Látogatók tengerébe futott a planetárium ezen emeletén. Egy idegenvezető két gyereket vezetett el mellette, akik ugyanolyan pólót viseltek. Heat elrejtette fegyverét, mielőtt a fiatalok kiakadtak volna tőle. Integetett, majd eloldalgott, szemével még mindig Rook-ot és Kimberly Starr támadóját kutatva.
Egy nagy meteorit mellett kiszúrta a biztonsági őrt, amint épp mutat valamire: Rook épp átugrott egy korláton és felkapaszkodott egy rámpára, mely körbefutott a hallon és spirálformában végződött a padló fölött. Az emelkedő felénél a gyanúsított feje előbukkant, hogy lecsekkolja Rook-ot, majd folytatták tovább a hajszát. A tábla szerint ez egy Kozmikus Út, egy 360 fokos spirál: az idők során alakuló univerzumot ábrázolja, hossza akár egy futballpálya. Heat elkönyvelte azt a 13 milliárd évet saját sikerként, melyet sikerült átmásznia.
Az emelkedő tetején megállt, hogy körülnézzen. Megint eltűntek. Majd egy kiáltást hallott a tömegből.
Heat a fegyverén tartotta a kezét és belevetette magát a szétkeringő tömegbe. Rook a földön volt, ahogy bevett egy bordarúgást az üldözöttjétől. A támadó újból készült lecsapni, mikor Heat villámgyorsan kigáncsolta és leterítette. Teste csúnyán ütődött a márványon. Egy szempillantás alatt megbilincselte, a tömeg pedig tapsban tört ki.
Rook feltápászkodott.
- Jól vagyok, kösz, hogy érdeklődsz.
- Szépen lelassítottad. Így nyomtad Csecsenföldön is?
- A pasas rám ugrott miután elbotlottam. - A lába alatt lévő múzeumos bolti táskára mutatott. - Ebben.
Rook kinyitotta és kihúzott belőle egy rajzot, mely egy bolygót ábrázolt.
- Figyu! Elcsúsztam az Uránuszon!*


Mikor Heat és Rook beléptek a kihallgató helységbe, a fogoly összerezzent az asztalnál, akár egy negyedikes iskolás, mikor belép a tanár. Rook elfoglalta az  egyik széket. Nikki Heat egy mappát dobott az asztalra, de nem ült le.
- Álljon fel.- mondta. - Barry Gable engedelmeskedett. A nyomozó körbemérte, élvezve a férfi idegességét. Lehajolt, hogy megvizsgálja a farmerét, szakadást keresve, amely megegyezhet a gyilkos hátrahagyott anyagával. – Itt mi történt?
Gable odafordult, hogy megnézze a nadrágszára hátulján lévő szakadást, amelyre a nyomozó mutatott.
- Nemtom. Talán a kukáknál szakítottam el. Vadi új. – Tette hozzá, hátha ez jobb fényt vet rá.
- Szükségünk lesz a nadrágjára. - A pasas már zipzárazta is le ott helyben, mire Heat gyorsan hozzátette. – Nem most. Később. Üljön le.
Heat elfoglalta a szemközti széket, teljesen természetesen, irányítóan.
- Elmondaná, hogy miért támadta meg Kimberly Starr-t?
- Kérdezzék meg őt. – próbált kemény hangot megütni, de lerítt róla, hogy ideges. A kihallgató szoba tükrén lévő arcképére meredt. Nikkinek leesett, hogy még sosem ült ilyen székben.
- Én magát kérdezem, Barry.
- Személyes.
- Ahogy nekem is. Támadás egy nő ellen? Elég személyesen érint ez engem is. Látni akarja, mennyire?
- Engem pedig bántalmazott – kotyogott közbe Rook.
- Hé, maga üldözött engem. Mégis mit gondolhattam volna? Egy kilométerről ki lehet szúrni, hogy maga nem zsaru.
Heat-nek ez tetszett. Felhúzta egyik szemöldökét Rookra, az pedig visszavonulót fújt.
- Nem ez az első bántalmazása, nem igaz Barry? – fordult vissza a gyanúsítotthoz. Kinyitotta teátrálisan a mappát. Nem volt benne sok papír, de a határozottságával még jobban sikerült megszorongatni a férfit.
- 206 karmolás egy kidobó emberen Sohoban, 2008-ban pedig fellökött egy embert, aki rajtakapta, amint épp a Mercedesét próbálta meglovasítani.
- Csak pár vétség.
- Csak pár bántalmazás.
- Néha megkattanok. – megeresztett egy vigyort. – Lehet, hogy távol kéne maradnom a bároktól?
- És talán több időt tölthetne konditermekben. – szólt közbe Rook.
Heat vetett rá egy szúró pillantást. Barry újra a tükörhöz fordult és betűrte a nadrágba a pólóját. Heat becsukta az aktát.
- Meg tudná mondani, hogy hol volt ma délután 1 és 2 óra között?
- Az ügyvédemet akarom.
- Persze. Itt szeretné megvárni, vagy lent az Elzárt Állatzsibongóban? – Csak egy üres fenyegetés volt, de az újoncokon mindig bejött. Gable kimeresztette szemeit. A keményfiú imázs kissé megingott. Olyan könnyedén csapdába ejtette. Heat imádta az Elzárt Állatzsibongót. Mindig bejött.
- A Beaconben voltam, tudják a Beacon Hotelben a Broadwayon?
- Tudja, hogy leellenőrizzük majd az alibijét. Látta ott valaki, aki megerősítheti az állítását?
- Egyedül voltam a szobámban. Talán a portán valaki, aki reggel ott tartózkodott.
- Elég szépen működik az a fedezeti alap, amit a keleti 56-on lévő címen fizet. Miért vett ki egy hotelszobát?
- Most komoly rávesz, hogy mondjam is ki? – vetett egy pillantást a tükörben lévő könyörgő tekintetére, majd bólintott. – Egy héten párszor odamegyek. Hogy találkozzam valakivel. Tudják.
- A szexért? – kérdezte Rook.
- Jesszus, igen az is benne van. De ennél többről van szó.
- És ma mi történt? – kérdezte Heat.
- A nő nem jött el.
- Ezt megszívta. Ő lehetett volna az alibije. Van neve is?
- Ahham. Kimberly Starr.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése